Teknoloji

Bilim adamlarından uyarı! Donmuş virüsler uyanıyor

Dünyanın ısınmasının insan dahil birçok ilaç için oluşturduğu tehditlere ek olarak, şimdiye kadar tahmin edilemeyen başka sorunlar da ortaya çıkabilir.

Bilim adamları, donan virüslerin iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle tekrar hayata döneceğini ve çeşitli hastalıkların yayılabileceğini söylüyor.

2003 yılında, Qinghai-Tibet platosundaki bir buz örtüsünün tabanından alınan örneklerde bakteriler yeniden canlandırıldı. O derinlikteki buz 750.000 yıldan daha eskiydi.

2014 yılında, 30.000 yıllık Sibirya permafrostundan (donmuş toprak) dev bir “zombi” Pithovirus sibericum virüsü yeniden canlandırıldı.

Ve 2016’da, Batı Sibirya’da bir şarbon (Bacillus anthracis bakterisinin neden olduğu bir hastalık) salgını, donmuş toprakta B. anthracis sporlarının hızla çözülmesiyle ilişkilendirildi.

donmuş zemin eriyor

Kuzey Kutbu’ndaki gözle görülür şekilde daha yüksek sıcaklıklar, bölgenin Dünya yüzeyinin altındaki kalıcı donmuş tabaka olan permafrostu şimdiden eritiyor.

Araştırmacılar şimdi, hapsolmuş bakteri ve virüslerin insanlar için ne kadar risk oluşturabileceğini değerlendirmeye çalışıyorlar.

dünya ısınıyor

Dünyanın iklimi inanılmaz bir hızla ısınıyor, Kuzey Kutbu gibi daha soğuk bölgelerde dört kata kadar daha hızlı.

Tahminler, her yıl buz erimesinden dört sekstilyon (4.000.000.000.000.000.000.000) mikroorganizmanın salınmasını bekleyebileceğimizi gösteriyor. Evrendeki iddiası, yıldızların sayısı ile hızla eşleşir.

Bununla birlikte, eriyen buzdan salınan çok sayıda mikroorganizmaya (potansiyel olarak bulaşıcı patojenler dahil) rağmen, hiç kimse bunun çağdaş ekosistemler için oluşturduğu riski varsayamaz.

Tehlike varsayımlardan daha büyük

PLOS Computational Biology dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, öngörülemeyen antik virüslerin salınmasının neden olduğu ekolojik riskleri hesapladı.

Simülasyonlar, uyuyan tek bir patojenin yüzde 1’inin simüle salımının, büyük çevresel hasara ve dünya çapında yaşanabilir organizmaların yaygın olarak yok olmasına neden olabileceğini gösteriyor.

SARS-CoV-2, Ebola ve HIV gibi değerli virüsler, muhtemelen diğer hayvan konakçılarla temas yoluyla insanlara bulaştı.

Bu nedenle, buza bağlı bir virüsün bir zamanlar hayvanlardan insan popülasyonuna bulaştığını söylemek daha doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu